Ce analize medicale trebuie să faci în timpul sarcinii și la ce momente

Sarcina este o perioadă specială în viața unei femei, iar monitorizarea sănătății este esențială pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a fătului și pentru a vă asigura că sunteți în cea mai bună formă posibilă pentru a aduce pe lume un copil sănătos. Analizele medicale joacă un rol crucial în acest proces, oferind informații vitale atât despre sănătatea mamei, cât și despre starea de bine a copilului nenăscut. În acest articol vom discuta despre analizele medicale recomandate în timpul sarcinii și când ar trebui să fie efectuate.

Analize medicale recomandate în timpul sarcinii

 1. Testul de sarcină: Primul pas este confirmarea sarcinii, de obicei, cu ajutorul unui test de sarcină. Acest test detectează prezența hormonului hCG în urină și este disponibil fără prescripție medicală. Dacă testul este pozitiv, programul de analize medicale va începe.
 2. Analize de sânge inițiale: După confirmarea sarcinii, medicul vă va recomanda să efectuați analize de sânge pentru a evalua nivelurile de hormoni și a verifica starea generală de sănătate. Aceste analize pot include măsurarea nivelului de hemoglobină, grupa sanguină și factorul Rh, precum și teste pentru boli cu transmitere sexuală (cum ar fi sifilisul și HIV).
 3. Ultrasunetele de rutină: Ultrasunetele sunt esențiale pentru monitorizarea dezvoltării fătului. De obicei, prima ultrasunete este efectuată în primul trimestru pentru a verifica vârsta sarcinii și pentru a detecta eventualele anomalii. Ultrasunetele ulterioare vor fi programate în funcție de nevoile individuale ale sarcinii.
 4. Testele de screening prenatal: Testele de screening prenatal sunt concepute pentru a evalua riscul de anomalii genetice sau cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. Aceste teste pot include translucența nucală, testul triplu sau testul dublu marker. Dacă rezultatele acestor teste indică un risc crescut, medicul vă poate recomanda teste genetice suplimentare, cum ar fi amniocenteza sau vilocenteza.
 5. Testele de glicemie: Testele de glicemie sunt efectuate pentru a verifica nivelul de zahăr din sânge și pentru a depista diabetul gestațional, o afecțiune care poate apărea în timpul sarcinii. De obicei, aceste teste se fac în jurul celei de-a 24-a săptămâni de sarcină.
 6. Monitorizarea tensiunii arteriale: Tensiunea arterială crescută poate fi un semn al preeclampsiei, o complicație gravă a sarcinii. Medicul vă va monitoriza tensiunea arterială în mod regulat în timpul vizitelor prenatale.
 7. Analize de urină: Testele de urină sunt efectuate pentru a verifica prezența proteinelor și a zahărului în urină, ceea ce poate indica complicații precum preeclampsia sau diabetul gestațional.
 8. Testul Streptococului de Grupa B: Acest test este efectuat în jurul săptămânii 36-37 de sarcină și implică prelevarea de mostre din zona vaginală și rectală pentru a detecta prezența bacteriei Streptococul de Grupa B. Dacă este identificată, mama poate primi antibiotice în timpul nașterii pentru a preveni transmiterea bacteriei la nou-născut.

Momentele cheie pentru efectuarea analizelor

 1. În primul trimestru:
  • Confirmarea sarcinii și stabilirea datei scadente.
  • Testele de screening prenatal pentru anomaliile cromozomiale.
  • Analizele de sânge inițiale și evaluarea generală a sănătății.
 2. În al doilea trimestru:
  • Ultrasunetele de rutină pentru a evalua dezvoltarea fetală.
  • Testele de glicemie pentru a depista diabetul gestațional (în jurul săptămânii 24-28).
 3. În al treilea trimestru:
  • Monitorizarea tensiunii arteriale și a nivelului de proteine în urină.
  • Testul Streptococului de Grupa B (în jurul săptămânii 36-37).

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre programul exact al analizelor medicale, deoarece acesta poate varia în funcție de situația dumneavoastră medicală și de recomandările medicului. De asemenea, este esențial să mențineți o comunicare deschisă cu echipa medicală pentru a asigura o sarcină sănătoasă și o naștere fără complicații. Nu ezitați să puneți întrebări și să căutați sprijinul necesar pe parcursul acestei perioade unice din viața dumneavoastră.

Autor • ababei

Articole interesante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *