Spondiloza cervicală: Cauze, simptome, alinare

Spondiloza cervicală, cunoscută și sub denumirea de osteoartrită cervicală, este o afecțiune degenerativă a coloanei cervicale. Aceasta afectează discurile și articulațiile din zona gâtului și poate duce la diverse simptome neplăcute. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și modalitățile de alinare pentru spondiloza cervicală.

Cauzele Spondilozei Cervicale

Spondiloza cervicală se dezvoltă pe măsură ce discurile intervertebrale se deteriorează și articulațiile devin mai puțin flexibile din cauza uzurii. Principalele cauze ale spondilozei cervicale includ:

 1. Înaintarea în Vârstă: Procesul natural de îmbătrânire contribuie la degenerarea țesuturilor, inclusiv a discurilor și articulațiilor coloanei cervicale.
 2. Traume Anterioare: Rănile sau leziunile la nivelul gâtului pot contribui la dezvoltarea spondilozei cervicale.
 3. Genetică: Predispoziția genetică poate juca un rol în susceptibilitatea la afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale.
 4. Stil de Viață: Factori precum sedentarismul, pozițiile vicioase ale gâtului sau activitățile care pun presiune excesivă asupra coloanei cervicale pot contribui la spondiloză.
 5. Fumatul: Fumatul poate afecta circulația sângelui către discurile vertebrale, contribuind la degenerarea acestora.

Simptomele Spondilozei Cervicale

Simptomele spondilozei cervicale pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și pot include:

 1. Durere în Gât: Durerea sau disconfortul în gât este un simptom comun. Aceasta poate iradia și către umeri și brațe.
 2. Rigiditate: Gâtul poate deveni rigid, dificultând mișcarea normală a capului.
 3. Durere la Nivelul Brațelor: Durerea sau furnicăturile în brațe și mâini pot apărea ca rezultat al compresiei nervilor în zona cervicală.
 4. Dureri de Cap: Spondiloza cervicală poate contribui la apariția durerilor de cap, în special cele care radiază din zona gâtului.
 5. Debilăți Musculare: Slăbiciunea musculară în brațe poate apărea ca urmare a afectării nervilor.
 6. Probleme de Echilibru: Spondiloza cervicală severă poate afecta coordonarea și echilibrul.

Modalități de Alinare pentru Spondiloză Cervicală

Deși spondiloza cervicală poate fi o afecțiune cronică, există modalități de a alina simptomele și de a îmbunătăți calitatea vieții. Acestea includ:

 1. Terapie Fizică: Exercițiile și tehnicile de întindere prescrise de un terapeut fizic pot ajuta la îmbunătățirea mobilității și la întărirea mușchilor din zona cervicală.
 2. Medicamente: Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), relaxantele musculare și analgezicele pot fi recomandate pentru controlul durerii și inflamației.
 3. Compresă Caldă/Rece: Aplicarea unei comprese calde sau reci poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii în zona cervicală.
 4. Exerciții de Întindere și Fortificare: Exercițiile de întindere și fortificare, precum yoga sau pilates, pot contribui la menținerea flexibilității și la întărirea musculaturii.
 5. Gestionarea Greutății: Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce presiunea asupra coloanei cervicale.
 6. Postură Corectă: Adoptarea unei posturi corecte poate reduce tensiunea asupra gâtului și a coloanei vertebrale.
 7. Evitarea Factorilor de Risc: Renunțarea la fumat și evitarea pozițiilor vicioase ale gâtului sunt factori esențiali pentru prevenirea spondilozei cervicale.
 8. Infiltratii Corticosteroide: În unele cazuri, injecțiile cu corticosteroizi pot fi recomandate pentru reducerea inflamației locale.
 9. Chirurgie (în Cazuri Severe): În cazurile severe sau dacă alte metode de tratament nu au succes, chirurgia poate fi o opțiune pentru a elibera presiunea asupra nervilor.

Concluzie: Abordare Integrată pentru Spondiloză Cervicală

Spondiloza cervicală poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, dar cu o abordare integrată, gestionarea simptomelor și menținerea mobilității este posibilă. Consultarea unui medic și a unui terapeut fizic pentru un plan personalizat de tratament este esențială pentru a gestiona eficient această afecțiune degenerativă a coloanei cervicale.

Autor • Admin

Articole interesante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *