Astm: înțelege efectele adverse ale tratamentului

Astmul este o afecțiune respiratorie cronică care necesită adesea tratament continuu pentru a controla simptomele și a preveni exacerbările. Cu toate acestea, este important să înțelegem că, pe lângă beneficiile tratamentului, pot apărea și efecte adverse. În acest articol, vom explora astmul, tipurile de tratamente disponibile și efectele adverse potențiale ale acestora.

Ce Este Astmul?

Astmul este o boală cronică a căilor respiratorii care afectează bronhiile, determinându-le să se îngusteze și să devină inflamate. Această condiție poate provoca simptome precum tuse persistentă, dificultate în respirație și respirație șuierătoare. Tratamentul este adesea necesar pentru a controla inflamația și pentru a deschide căile respiratorii, astfel încât persoanele cu astm să poată respira mai ușor.

Tipuri de Tratamente pentru Astm

Tratamentul astmului poate varia în funcție de severitatea afecțiunii, de vârsta pacientului și de alte factori individuali. Iată câteva tipuri de tratamente utilizate în mod obișnuit pentru astm:

 1. Bronhodilatatoare: Acestea sunt medicamente care relaxează mușchii bronhiali și deschid căile respiratorii. Sunt utilizate pentru ameliorarea simptomelor acute, cum ar fi dificultatea în respirație.
 2. Corticosteroizi inhalatori: Aceste medicamente reduc inflamația căilor respiratorii și pot ajuta la prevenirea exacerbărilor. Sunt administrate sub formă de inhalatoare.
 3. Medicamente antileucotriene: Aceste medicamente pot ajuta la controlul inflamației și pot fi utilizate în asociere cu alte tratamente.
 4. Imunomodulatoare biologice: În cazurile severe de astm, se pot utiliza medicamente biologice care au rolul de a modula răspunsul imunitar și de a reduce inflamația.
 5. Medicamente orale cu corticosteroizi: În unele cazuri, pot fi necesare corticosteroizii orali pentru a controla simptomele astmului sever sau exacerbările.

Efectele Adverse Ale Tratamentului Astmului

Deși tratamentele pentru astm sunt esențiale pentru controlul bolii, pot apărea și efecte adverse. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile fiecărui tratament și să monitorizați îndeaproape orice efecte secundare. Iată câteva dintre efectele adverse comune ale tratamentului astmului:

 1. Iritarea gâtului și a gurii: Utilizarea inhalatoarelor cu corticosteroizi poate provoca iritarea gâtului și a gurii. Este important să clătiți gura cu apă după utilizarea inhalatorului pentru a minimiza acest efect.
 2. Candidoza orală (infecție cu drojdie): Unele corticosteroide inhalatorii pot crește riscul de a dezvolta candidoză orală, o infecție fungică în cavitatea bucală. Este important să respectați instrucțiunile privind utilizarea inhalatorului și să discutați cu medicul despre orice simptome de candidoză.
 3. Creșterea tensiunii arteriale: Anumite medicamente utilizate pentru astm pot crește tensiunea arterială. Este important ca pacienții cu astm să monitorizeze regulat tensiunea arterială și să raporteze orice modificări medicului lor.
 4. Creștere în greutate: Corticosteroizii orali pot determina creșterea în greutate la unii pacienți. Este important să se discute cu medicul despre orice schimbări semnificative în greutate.
 5. Osteoporoză: Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor orali poate crește riscul de osteoporoză, o afecțiune care fragilizează oasele.
 6. Efecte sistemice: Anumite medicamente pentru astm pot avea efecte secundare sistemice, cum ar fi scăderea imunității sau perturbarea sistemului endocrin. Este important să discutați cu medicul despre aceste riscuri potențiale.

Cum Se Poate Minimiza Efectele Adverse?

Pentru a minimiza efectele adverse ale tratamentului astmului, urmați aceste sfaturi:

 1. Respectați planul de tratament: Urmați cu strictețe indicațiile medicului cu privire la dozarea și administrarea medicamentelor.
 2. Monitorizați simptomele: Fiți atenți la orice schimbări în simptome și raportați-le medicului.
 3. Clătiți gura: După utilizarea inhalatoarelor cu corticosteroizi, clătiți gura cu apă pentru a preveni iritarea și candidoza orală.
 4. Discutați cu medicul: Comunicați cu medicul dumneavoastră despre orice efecte adverse sau îngrijorări legate de tratament.
 5. Stil de viață sănătos: Adoptați un stil de viață sănătos care să includă o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate pentru a menține sănătatea generală.

Concluzie

Tratamentul astmului este esențial pentru controlul bolii, dar poate avea efecte adverse. Este important să lucrați în strânsă colaborare cu medicul dumneavoastră pentru a găsi cel mai eficient tratament și pentru a monitoriza orice efecte secundare. Cu gestionare adecvată și comunicare deschisă cu echipa medicală, majoritatea pacienților cu astm pot duce o viață activă și sănătoasă.

Autor • Admin

Articole interesante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *